Υπολογιστές – Laptop

Υπολογιστές – Laptop

Η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές εκτοξεύθηκε με την έναρξη της καραντίνας, λόγω COVID-19. Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και ψυχαγωγία ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ένα νέο PC… πολλαπλών χρήσεων.

Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που κλήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προβούν σε αγορά ηλεκτρονικών υπολογι­στών, έπειτα από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω κορονοϊού. Ασχέτως της εξέλιξης της πανδημίας, η ανάγκη για ένα αξιόπιστο και γρήγορο σύστημα είναι δε­δομένη για κάθε νοικοκυριό. Ένα laptop μπορεί να αποτελέσει την καρδιά του οι­κιακού μας γραφείου, την ψηφιακή αίθου­σα διδασκαλίας των παιδιών ή τον ψυχα­γωγικό πόλο έλξης για όλη την οικογένεια. Μετά τις πρώτες βεβιασμένες, λόγω συν­θηκών, αγορές από ιδιώτες και εταιρείες, ακολουθούν οι πιο συνειδητοποιημένες επιλογές, καθώς συχνά ένα laptop μπορεί να μην είναι αρκετό για ένα σπίτι, πόσο μάλλον για τις κλιμακούμενες ανάγκες μιας μικρομεσαίας επιχείρησης που προσαρμόζεται στην εποχή της τηλεργασίας.

Θα κοστίσει μια περιουσία;

Αν οι απαιτήσεις σας δεν είναι εξε­ζητημένες (βλέπε gaming ή vi­deo editing), ένας φορητός υπολογιστής της κατηγορίας των 600€ – 900€ θα καλύ­ψει κάθε σας ανάγκη για τα επόμενα δυο – τρία χρόνια. Αποφύγετε τις υπερβολικά οι­κονομικές λύσεις, καθώς ενδέχεται να κρύβουν παγίδες στα τεχνικά τους χαρα­κτηριστικά, ικανές να μετατρέψουν σε τα­λαιπωρία την καθημερινή εμπειρία χρή­σης τους. Στον αντίποδα, είναι προτιμότε­ρο να αποκτάτε ένα σχετικά «προσγειωμέ­νο» στην τιμή laptop που θα αλλάζετε συ­χνότερα, παρά να επενδύετε σε ένα πανά­κριβο μηχάνημα με τη λογική της. ισό­βιας δέσμευσης. Οσο ισχυρό κι αν είναι ένα PC σήμερα, μετά από 5 χρόνια θα σας φαίνεται απαρχαιωμένο. Αν πάλι καταφύ­γετε σε μια λύση των 300€, πιθανότατα να σας φαίνεται απαρχαιωμένη με το που τη βγάλετε από το κουτί.

Εφόσον επιφυλάσσετε επαγγελματική χρήση για το laptop σας ή αν το μεταφέ­ρετε συχνά και το χαμηλό του βάρος είναι προαπαιτούμενο, μάλλον θα χρειαστεί να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, στρέφοντας το βλέμμα σας σε λύσεις της τάξεως των 1.000€ και άνω. Σε περίπτωση που έχετε και gaming απαιτήσεις, η τιμή ανεβαίνει αισθητά με μοναδικό ταβάνι. το μεράκι σας!

Μεγάλη οθόνη ή μικρές διαστάσεις;

Προκειμένου να κατασταλάξετε ποια δια­γώνιος οθόνης σας ταιριάζει, καλείστε να αναλογιστείτε τη χρήση για την οποία προορίζετε το laptop σας. Θα το κουβαλά­τε παντού μαζί σας εκτός σπιτιού ή θα μέ­νει καθηλωμένο σε ένα τραπέζι στο σπίτι; Θα εγκαταλείπει τον χώρο σας μόνο δυο – τρεις φορές το χρόνο (π.χ. στις διακοπές) ή θα βρίσκεται μονίμως στο backpack σας;

Μια convertible λύση 13 ιντσών (laptop που μετατρέπεται σε tablet) εξασφαλίζει ευελιξία, καθώς μπορεί να σας ακολουθήσει ως άλλο. σημειωματάριο όπου κι αν πάτε. Διαφορετικά, αξί­ζει να επενδύσετε σε μια 17άρα οθόνη, όταν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη επι­φάνεια εργασίας, δηλαδή αν επεξεργάζε­στε λογιστικά φύλλα εκατοντάδων κελιών, φωτογραφίες ή βίντεο ή αν απλά θέλετε να απολαμβάνετε ταινίες και παιχνίδια, χωρίς να τσιγκουνεύεστε τις ίντσες. Ενδιά­μεσα συναντάμε τη δημοφιλέστατη χρυσή τομή των 15 ιντσών, η οποία ικανοποιεί όλους όσους θέλουν ένα laptop που να μην πιάνει πολύ χώρο, να μπορεί να μετα­φερθεί εύκολα, έστω από δωμάτιο σε δω­μάτιο και να επαρκεί για σερφάρισμα και εφαρμογές γραφείου. Οσον αφορά στα τε­χνικά χαρακτηριστικά, στις μέρες μας η Full HD ανάλυση (1920×1080 pixels) πρέ­πει να θεωρείται αυτονόητη, για να απο­λαμβάνετε κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας, ενώ αξίζει να προσέξετε και τη γωνία θέα­σης. Κάποιες πολύ οικονομικές λύσεις σας αναγκάζουν να είστε σε μια πολύ συγκε­κριμένη θέση απέναντι από την οθόνη, διαφορετικά υπάρχει αλλοίωση χρωμά­των. Αν είστε λάτρεις του gaming και μάλι­στα των παιχνιδιών με καταιγιστική δρά­ση, όπως τα first person shooters, μια οθό­νη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης (άνω των 60Hz) θα κάνει τη διαφορά. Τέλος, έχετε κατά νου πως πάντα υπάρχει η δυνατότη­τα να συνδέσετε το laptop σας με μια εξω­τερική οθόνη ή την τηλεόρασή σας.

Ο γρίφος των επεξεργαστών

H CPU αποτελεί ένα από τα σημαντικότε­ρα συστατικά του υπολογιστή. Intel και AMD κονταροχτυπιούνται εδώ και δεκαε­τίες, με την πρώτη να έχει ένα προβάδισμα τα τελευταία χρόνια, αλλά τη δεύτερη να έχει κάνει ένα δυνατό comeback με ισχυ­ρές και οικονομικές λύσεις. Οσον αφορά στην ονοματολογία, συχνά θα έχετε ακού­σει τη γενιά να αναφέρεται δίπλα σε κάθε επεξεργαστή Intel. Είναι αυτονόητο πως ένας επεξεργαστής Intel 10ης γενιάς είναι σαφώς πιο γρήγορος από έναν επεξεργα­στή 9ης γενιάς, αλλά η σημαντικότερη κα­τηγοριοποίηση είναι εντός της κάθε γενιάς σε Intel Core i3, i5, i7 και εσχάτως i9 (από τον πιο οικονομικό προς τον πιο ισχυρό). Αν και κάθε CPU αξίζει να εξετάζεται συ­γκεκριμένα βάσει των επιδόσεών της, ένας γενικός «μπούσουλας» είναι πως συνήθως είναι προτιμότερος ένας επεξεργαστής ανώτερης κατηγορίας και ας είναι μια γε­νιά πίσω (π.χ. προτιμήστε έναν Intel Core i7 κι ας είναι μια γενιά παλαιότερος από έναν Intel Core i5). Αντίστοιχα, στην AMD έχουμε την κατηγοριοποίηση σε Ryzen 3, 5, 7 και 9. Οσο πιο μεγάλος ο αριθμός στον κωδικό του μοντέλου τόσο πιο ισχυρή η CPU. Οπως στην Intel έτσι και στην AMD, το πρώτο ψηφίο του κωδικού αναπαριστά τη γενιά του επεξεργαστή, για παράδειγμα ο Ryzen 7 3750H είναι ένας 3ης γενιάς Ryzen 7.

Όποιον επεξεργαστή κι αν επιλέξετε, αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι να μην πα­ραμελήσετε τη μνήμη RAM. Θα σας προτείναμε να κινηθείτε τουλάχιστον στα 8GB, καθώς τα 4GB θα αγκομαχούν σε λίγο πιο απαιτητι­κές εργασίες, ειδικά αν συνηθίζετε να έχε­τε 30 tabs ανοιχτά στον browser και δυο – τρεις πλατφόρμες messaging να τρέχουν στο παρασκήνιο!

Ταχύτατος SSD ή ευρύχωρος σκληρός δίσκος;

To δίλημμα είναι το εξής: διαλέγουμε έναν «συμβατικό» σκληρό δίσκο του 1TB (1024GB) ή έναν υπερσύγχρονο, αθόρυβο, ανθεκτικό στις μετακινήσεις και ταχύτατο δίσκο SSD με σαφώς λιγότερα GB; Η προ­τιμητέα απάντηση είναι «και τους δύο!», αλλά αν την απορρίψει το πορτοφόλι σας, θα σας στρέφαμε προς την επιλογή του SSD. Αφήστε τη συλλογή με τα βίντεο ή τη μουσική σας κάπου αλλού (π.χ. σε κάποιον USB 3.0 εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε κά­ποιο NAS) και προτιμήστε έναν δίσκο SSD, ικανό να χωρέσει τουλάχιστον τα αρχεία των Windows, συντροφιά με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σας. Οι χρόνοι εκκίνησης εκμηδενίζονται και αφή­νουν στο παρελθόν τις εποχές που πατού­σατε το power και περιμένατε αρκετή ώρα μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο υπολογιστής.

Gaming αρετές

Όπως στα desktop PC έτσι και στα laptop, οι gaming απαιτήσεις είναι αυτές που εκτοξεύουν το κόστος στα ύψη. Μια διακριτή κάρτα γραφικών με δική της αυτόνο­μη RAM είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για όσους θέλουν να παίζουν στον φορητό τους υπολογιστή. Πλέον, υπάρχουν GPU απίστευτων επιδόσεων για laptop, όπως η σειρά RTX της Nvidia, με τις κάρτες γραφι­κών της οικογένειας GTX να αποτελούν μια ισχυρή και ελαφρώς πιο προσγειωμένη εναλλακτική. Οι gamers που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν κάποιο υψηλής ποιότητας headset αλλά και οι σινεφίλ που θέλουν να απολαμβάνουν ταινίες και σειρές στο la­ptop τους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και την ποιότητα των ενσωματωμένων ηχείων κατά την έρευνα αγοράς τους.

Η MrPcDoctor είναι εδώ να σας δώσει την κατάλληλη λύση και το κατάλληλο laptop για εσάς βάση των αναγκών σας. Διαθέτουμε όλες τις μάρκες και μοντέλα laptop που υπάρχουν στην αγορά.

Επίσης η MrPcDoctor εκτός από καινούργια laptop διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα από refurbished σε πολύ προσιτές τιμές και με ένα έτος εγγύηση εκτός της μπαταρίας.