Βαθμίδα Ασφαλείας Στα Συστήματα Συναγερμών

Βαθμίδα Ασφαλείας Στα Συστήματα Συναγερμών

Εν έτει 1997, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προτύπων δημοσιεύει το πρότυπο EN 50131-1, το οποίο εισάγει τις βαθμίδες ασφαλείας (Grades) στα συστήματα συναγερμών.

Ύστερα από μια δεκαετία , το εν λόγω πρότυπο EN 50131-1: 2006 ενημερώνεται από τον ίδιο φορέα, περιγράφοντας αναλυτικότερα τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα συστήματα συναγερμών κι οι περιφερειακές συσκευές τους.

Το πρότυπο EN 50131-1: 2006 παραμένει αμετάβλητο έως σήμερα, εξυπηρετώντας τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε με την ίδια αξιοπιστία κι αποτελεσματικότητα.

Οι περιφερειακές συσκευές ενός συστήματος συναγερμού πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του EN 50131. Συνεπώς, ο βαθμός του συναγερμού ασφαλείας δεν δύναται να είναι υψηλότερος από τον βαθμό μίας περιφερειακής συσκευής.

Τα συστήματα συναγερμών κατατάσσονται σε 4 βαθμίδες (Grade 1, Grade 2, Grade 3 και Grade 4) αναλόγως της δεξιότητας, των μέσων και της αποφασιστικότητας που ενδέχεται να ασκήσει ο επίδοξος διαρρήκτης.

Ο οργανισμός για να απονείμει πιστοποίηση και να αποδώσει τον αντίστοιχο βαθμό αξιοπιστίας, θέτει τον εξοπλισμό ασφαλείας σε ορισμένες δοκιμές.

Οι δοκιμές αυτές σχετίζονται:

  • Με την λειτουργικότητα του συστήματος συναγερμού.
  • Με την ανθεκτικότητα του συναγερμού ασφαλείας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρεμβολές, εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία κλπ.
  • Με την ποιότητα της επικοινωνίας.
  • Με το κατά πόσον οι λειτουργίες της συσκευής ενδέχεται να επηρεαστούν εξωτερικά.

Κατόπιν καταγραφής κι εξέτασης των αποτελεσμάτων όλων των απαιτούμενων δοκιμών, της επιλογής των ορθών μεθόδων και της σωστής έκδοσης των εγγράφων, ο οργανισμός απονέμει την πιστοποίηση, αποδίδοντας τον ανάλογο βαθμό αξιοπιστίας στις συσκευές.

Η αξιοπιστία ενός συστήματος ασφαλείας καθορίζεται από την ικανότητά του να καταπολεμά τους εισβολείς με διαφορετικούς τρόπους.

Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός, τόσο πιο ανθεκτικό είναι το σύστημα ασφαλείας.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις διαθέσιμες βαθμίδες ασφαλείας:

Grade 1

Grade 1:

Tο σύστημα συναγερμού καλείται να προστατεύσει τον χώρο από ευκαιριακούς διαρρήκτες, με μηδαμινή ή ελάχιστη εμπειρία πάνω στα συστήματα συναγερμών. Για την διάρρηξη χρησιμοποιούν βασικά εργαλεία περιορισμένης χρήσης.

Είναι κατάλληλο για χώρους που δεν είναι στόχοι ληστείας και δεν εμπεριέχουν αντικείμενα αξίας.

Grade 2

Grade 2:

Tο σύστημα, με πιστοποίηση Grade 2, καλείται να προστατεύσει τον χώρο από διαρρήκτες οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία κι ειδικό εξοπλισμό, έχοντας βασικές γνώσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας. Για την διάρρηξη χρησιμοποιούν γενικά εργαλεία ευρείας χρήσης και βασικά φορητά όργανα μετρήσεων.

Είναι κατάλληλο για διαμερίσματα κι επαγγελματικούς χώρους.

Grade 3

Grade 3:

Το σύστημα συναγερμού αντιστέκεται σε εισβολείς με επαγγελματικές δεξιότητες κι εξοικείωση πάνω στα συστήματα συναγερμών. Για την διάρρηξη χρησιμοποιούν μια περιεκτική γκάμα εργαλείων, όπως επίσης και φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Είναι κατάλληλο για μεγάλες εγκαταστάσεις και χώρους με αντικείμενα αξίας, όπως εμπορικά κέντρα, επαύλεις, κοσμηματοπωλεία κλπ.

Grade 4

Grade 4:

Το σύστημα καταπολεμά εισβολείς, που διαθέτουν τις γνώσεις και τα επαγγελματικά μηχανήματα για να σχεδιάσουν εκ των προτέρων ένα ολοκληρωμένο πλάνο διάρρηξης.

Στο επίπεδο αυτό, η ασφάλεια είναι πάνω από όλους τους υπόλοιπους παράγοντες και το σύστημα ασφαλείας με πιστοποίηση grade 4, απευθύνεται σε εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο διάρρηξης.

Κάνοντας λόγο για τα επίπεδα ασφάλειας κι αναζητώντας το καταλληλότερο για τον εκάστοτε χώρο σύστημα συναγερμού, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες εγκαταστάτες.  Το να “μαντέψουμε” ποια συστήματα προσφέρουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας καθίσταται ανεύθυνο κι επικίνδυνο.

Η προσέγγιση της ανάλυσης κινδύνου οδηγεί σε ανώτερο επίπεδο ασφάλειας, αντίστοιχο με τις απαιτήσεις του φυλασσόμενου χώρου και τις ανάγκες των προστατευόμενων μελών του. Συνεπώς, μόνο όταν κατανοηθούν πλήρως όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για την κάλυψη των κενών ασφαλείας, μπορούμε να κάνουμε εξατομικευμένες προτάσεις. Οι συμβουλές κι οι λύσεις που προτείνουμε παρέχουν το βέλτιστο επίπεδο ασφάλειας που καλύπτει απόλυτα τον προστατευόμενο χώρο, τις ανάγκες του τελικού χρήστη και τον προϋπολογισμό του, μέσα από μια ευρεία γκάμα συστημάτων συναγερμού της αγοράς.

Εκτός από τις βαθμίδες ασφαλείας, τα συστήματα συναγερμών κι οι περιφερειακές συσκευές έρχονται και με περιβαλλοντική ταξινόμηση.

Οι περιβαλλοντικές κλάσεις (class) ορίζονται ως εξής:

  • Class I: Ιδανικό για εγκαταστάσεις με ελεγχόμενη θερμοκρασία όπως π.χ. σε ένα γραφείο ή σε ένα διαμέρισμα.
  • Class II: Ιδανικό για εγκατάσταση σε τοποθεσίες, όπου η θερμοκρασία δεν είναι ελεγχόμενη και παρουσιάζει διακυμάνσεις.
  • Class III: Ιδανικό για εξωτερικό στεγασμένο χώρο ή εσωτερικό χώρο με ακραίες συνθήκες.
  • Class IV: Ιδανικό για τοποθέτηση όπου επικρατούν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και καιρικά φαινόμενα.